Zdraví včel v sezóně 2017

Vážené přítelkyně a přátelé včelařského spolku pro Frýdek, Dobrou a okolí.

Včelařská sezona je v plném proudu a je nutno Vás upozornit na několik okolností ohledně  zdraví včel. Klimatické podmínky nám nepřejí a předpověď počasí  naznačuje, že počasí se v brzké době nezmění.

Musím Vás upozornit na skutečnost, že ve včelstvech se již nachází velké množství  plodu, jak otevřeného tak zavíčkovaného.  Včelstva pro výchovu plodu  a  pro ohřev plodového tělesa  potřebují dostatek zásob, které se v úlech rychle ubývá. Věnujte prosím svým včelstvům pozornost a v případě nedostatku zásob jim dodejte zásoby  ve formě medocukrového těsta  a nebo cukerného roztoku.

Chci Vás rovněž informovat, že v letošním roce předpokládáme přemnožení roztočů a následně s tím spojené  poškození  až úhyny včelstev na varroázu.  Tato populační křivka se nám opakuje v tříletém období a pro letošní rok by měla dosáhnout svého vrcholu.

Opatření ,která jsou spojena s potíráním roztočů jsou všem známa, ale i přesto zopakuji několik zásad jak se vyhnout poškození  a  úhynům včelstev na varroázu.

V prvé řadě je nutno znát zdravotní stav svých včelstev a napadení včelstev varroázou.  Varroamonitoring můžete provádět prostřednictvím zasíťovaných den a nebo smyvem včel.

Sledovat přirozený spad  roztočů vložením diagnostické podložky  v období  červen až polovina července v týdenních cyklech  :

při počtu  do  10 roztočů za den – plánovat brzký zásah
Varianta mírná :  přeléčit   3x co  4dny   HCOOH  50 ml 65%

při počtu více jak 30 roztočů za den  – okamžitý  rychlý zása
Varianta rychlá :  přeléčit  4x co 3 dny  HCOOH 50 ml 65%

Pozor  na  teploty  nad 25°C  –  raději nepoužívat !!!!!

V měsíci květen a červen jsou spady roztočů minimální, ale i přesto je nutné provádět opatření, která snižují počet roztočů ve včelstvech.  Možno využít několik zootechnických opatření při kterých dochází k ředění množství  varroázy.

Mezi  tyto opatření patří:

  • Vyřezávaní (odstranění ) zavíčkovaného trubčího plodu během celé včelařské sezony
  • Posyp včelstev moučkovým cukrem
  • Tvorba oddělků
  • Klíckování včelích matek (přestávka v plodování)
  • Odstranění včelího plodu
  • Přemetení včelstev na mezistěny.

Mezi snůškami možno ve včelstvech aplikovat 15% roztok kyseliny mléčné ve formě postřiku a nebo 3,5% roztok kyseliny šťavelové ve formě pokapu. Možno rovněž využít krátkodobý odpařovač kyseliny mravenčí 65%.

Tyto aplikace organických kyselin působí pouze na roztoče, kteří jsou  na včelách a nikoli na roztoče, kteří jsou na plodu.

Prostředky pro potírání roztočů varroázy lze zakoupit u výboru VSFDO.

Přeji Vám všem pevné zdraví a mnoho včelařských úspěchů v nastávající včelařské sezoně.

Petr Vitula
Předseda včelařského spolku pro Frýdek, Dobrou a okolí.

 

1 komentář

  1. Informaci o stavu a přezimování včelstev jsem zaslal. Logicky neaplikuji všechny metody, které byly včelařů. Měl bych osobně zájem o aplikaci nových přípravků na bázi kyseliny mravenčí a doporučované kyseliny šťavelové. Kyselina šťavelová není běžně k dostání jelikož je to jed. Já s tím problém nemám jelikož jsem vystudoval VŠCHT a s jedy jsem pracoval. Pokud by dodavatel požadoval nějaké ověření odborné způsobilosti, asi bych s tím neměl mít problém. Dle mého názoru by postačovala kopie diplomu.

Napsat komentář